Scheiden of einde geregistreerd partnerschap

Als u gaat scheiden, heeft uw ex-partner recht op een deel van het ouderdomspensioen. Namelijk de helft van wat u hebt opgebouwd in de periode dat u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Andersom heeft u ook recht op de helft van het ouderdomspensioen van uw partner. Om deze verdeling te regelen, vult u het ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’. Dit formulier downloadt u op de website van de Rijksoverheid. Dit doet u binnen twee jaar nadat u uit elkaar bent.

Let op! U kunt als echtgenoten of partners ook andere afspraken maken. Dit kan vooraf in de huwelijkse voorwaarden of de voorwaarden voor het partnerschap of achteraf in de scheidingsovereenkomst.
 

Einde samenwonen

Als u samenwoont zonder dat u wettelijk iets heeft vastgelegd, dan heeft u geen recht op het ouderdomspensioen van uw partner als u uit elkaar gaat. Ook als u wel een samenlevingscontract heeft én uw partner bij het fonds is aangemeld, heeft u in principe geen recht op elkaars pensioen. Dat kan alleen als u hier afspraken over heeft gemaakt in het samenlevingscontract. Meer informatie over de verdeling van het pensioen bij het einde van een relatie vindt u op het Informatieblad Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.
 

Verdeling partnerpensioen

Als u in het verleden partnerpensioen heeft opgebouwd in de eindloonregeling en/of als u van baan bent gewisseld en een deel van uw ouderdomspensioen hebt ingeruild voor partnerpensioen, dan krijgt uw ex-partner een deel van dat pensioen als u overlijdt. 
 

Aanvullende informatie over verdeling pensioen

De Rijksoverheid heeft op het Informatieblad Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding alle informatie verzameld die u nodig hebt als u uit elkaar gaat. Dit informatieblad is bedoeld voor mensen die gaan scheiden of die al gescheiden zijn.